10 leukste stedentrips

Op zoek naar inspiratie voor een leuke stedentrip? In dit artikel help ik je op weg met mijn persoonlijke top 10 mooiste steden binnen een paar uur vliegen vanuit Nederland.

1) Florence

De hoofdstad van Toscane, of zoals de Italianen het noemen, is Florence. De stad van de Renaissance heeft indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Santa Maria del Fiori of de Duomo van Florence. Een indrukwekkende kerk met een marmeren gevel en de enorme koepel van Brunelleschi. De andere hoofdattractie in Florence is de Galleria degli Uffizi met tal van indrukwekkende schilderijen en sculpturen. Bezoek Michelangelo's David in de Galleria dell'Accademia, prachtige paleizen als Palazzo Pitti en Palazzo Vecchio, en combineer dit met tal van indrukwekkende musea. Florence, een stad waar de echte cultuurliefhebber bijna geen tijd meer heeft!

2) Barcelona

De een bezoekt de sfeervolle (en soms wat toeristische) stad Barcelona voor het strand van Barcelona, de ander om te shoppen, maar veel toeristen komen hier om de vele modernistische gebouwen te zien, waaronder die van Antoni Gaudi. Het absolute hoogtepunt is Gaudi's onvoltooide kerk, de Sagrada Familia, gevolgd door het kleurrijke park Parc Güell en gebouwen als La Pedrera en Casa Batllo. Ontdek de gezellige Gotische wijk met de kathedraal, de sfeervolle pleinen en de aangrenzende boulevard van de Ramblas. Voetbalfan? Dan mag een bezoek aan Camp Nou niet ontbreken. Er zijn maar weinig steden in Europa die zo veelzijdig zijn voor een stedentrip als Barcelona! Nog een leuke tip op de Montjuic: bezoek de magische fontein van Barcelona, de Font Magica.

3) Rome

De hoofdstad van Italië, Rome, is een groot openluchtmuseum. Zelfs als je de topattracties van Rome niet bezoekt, kom je langs zoveel historische monumenten en kerken dat je in een andere stad lang zou stilstaan. Wat Romeinse monumenten betreft, mag u het Colosseum met het aangrenzende Forum Romanum niet missen. Bezoek Vaticaanstad met de Vaticaanse musea (Sixtijnse Kapel) en de Sint-Pietersbasiliek op het gelijknamige plein of de verbonden Engelenburcht. Bezoek 's avonds de gezellige wijk Trastevere of het park Villa Borghese met het Galleria Borghese museum. Er is zoveel te zien in Rome dat het gemakkelijk is om hier een week lang te genieten.

4) Edinburgh

De Schotse hoofdstad Edinburgh is voor mij de mooiste stad van Groot-Brittannië. De Royal Mile loopt dwars door de stad in de oude stad. Een historische mijl die het indrukwekkende Edinburgh Castle verbindt met het Royal Palace of Holyrood House. Vanaf hier kunt u prachtige wandelingen maken op de heuvel van Arthur's Seat. Minder een klimmer? Bezoek dan Calton Hill voor mooi uitzicht. Bezoek het New Town-gebied, het schattige Dean Village of bekijk het kerkhof van Greyfriar's Kirkyard. De stad Edinburgh heeft een ondergrondse geschiedenis die je het beste kunt ervaren tijdens een ondergrondse tour. Na je wandeling kom je natuurlijk in een pub terecht om af te sluiten met een goed glas whisky.

5) Venetië

Het overtoerisme van Venetië is eigenlijk niet leuk meer, maar als je de kans krijgt om Venetië buiten het hoogseizoen te bezoeken, ervaar je wat misschien wel de mooiste stad van Europa is. Veel toeristen komen met de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis niet verder dan het San Marcoplein. Als u echter de moeite neemt om het Markusviertel te verlaten, kunt u ook andere kanten van Venetië reisgids leren kennen rond de beroemde Canal Grande met de Rialtobrug. Bezoek de meest culturele wijk van Dorsoduro met diverse musea zoals de Galleria dell'Accademia en het Guggenheim. Het Joodse getto met een historisch museum bevindt zich in de wijk Cannaregio. Als u met de boot aankomt, kunt u kleurrijke eilanden bezoeken, zoals Murano, Burano en het kleine eiland Torcello. Venezia wordt pas echt mooi als je de toeristenmassa vermijdt.

6) Granada

Als je ooit de Spaanse regio Andalusië bezoekt, mag een bezoek aan Granada zeker niet ontbreken. De stad heeft een lange Moorse geschiedenis die je kunt beleven in de wijk Albayzin. In de grottenwijk Sacromonte ervaar je een heel andere kant van Granada, namelijk de flamenco van de zigeuners. De belangrijkste reden om naar Granada te komen is het Alhambra met het prachtige Nasridpaleis. Het "rode fort" is de toeristische trekpleister van Spanje, een prachtig paleis in Moorse stijl met prachtige omliggende tuinen en het aangrenzende zomerpaleis van Generalife. Mis de Tombe van de Koningen in de kathedraal van Granada niet.

Zoekt u nog meer leuke bezienswaardigheden in Spanje? Overweeg dan eens het sfeervolle San Sebastian in het Baskenland of bezoek steden als Segovia en Avila in de kastelenregio Castilië en Leon.

7) Dubai

Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is maar een klein stukje verder weg (zes uur) en eigenlijk het gekke want de stad heeft weinig met cultuur te maken. De enorme moderne verandering die de stad Dubai heeft ondergaan, is precies wat Dubai zijn enorme charme geeft. De bezienswaardigheden hier gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste. Bezoek de Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld, de grootste fontein, de grootste bloementuin, het grootste reuzenrad enzovoort. Tijdens een Dubai woestijn excursie ervaar je vervolgens hoe deze stad midden in de woestijn is gebouwd. Behalve de vele pretparken in Dubai, een ideale stedentrip om van de ene verrassing in de andere te komen.

8) Sevilla

Na Granada nog een stad uit Andalusië in dit lijstje van de mooiste steden. Sevilla heeft mijn hart veroverd door het enorme, gezellige centrum met talloze oude gebouwen en smalle straatjes waar je heerlijk kunt ontspannen met een sangria of tapas. Deze stad heeft ook een enorme Moorse geschiedenis met als belangrijkste attractie het Real Alcazar de Sevilla, het koninklijk paleis. Tegenover het Alcazar moet je ook de enorme kathedraal bezoeken met de Moorse Giralda-toren. Daarnaast heeft de stad tal van monumenten die wereldtentoonstellingen herdenken. De bekendste is de Plaza de España in het Maria Luisa Park. Bezoek 's avonds de sfeervolle wijk Triana aan de overkant van de rivier.

9) Milaan

Wie nog maar kort in Milaan Italië is, leert weinig van de charme van deze Italiaanse stad. De bezienswaardigheden zijn hier minder zichtbaar dan in de andere grote Italiaanse steden. De absolute hoofdattractie is de Duomo, de kathedraal van Milaan, waar je zeker het dakterras moet bezoeken. Bezoek het beroemdste kunstwerk van Milaan, Da Vinci's Laatste Avondmaal, in Santa Maria delle Grazie. Desalniettemin heeft de stad veel te bieden op cultureel gebied met veel musea in Milaan, als winkelparadijs of om te ontspannen met een Milanese Aparitivo.

10) Amsterdam

Onze eigen hoofdstad Amsterdam mag immers niet ontbreken op dit lijstje. Veel steden in de wereld bezocht, maar de charme van Amsterdam is uniek. De prachtige grachten, wereldberoemde musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Het prachtige paleis op de Dam gecombineerd met andere uitersten zoals de rosse buurt. Amsterdam blijft een stad die je zal verrassen, hoe vaak je hem ook bezoekt.

Bonus: Op vakantie in Beieren? Neem dan ook eens de moeite het prachtige kasteel Neuschwanstein te bezoeken in Hohenschwangau. het sprookjeskasteel van Ludwig. In kasteel Neuschwanstein kunt u een rondleiding volgen.